Wat doen we nu of hebben pas gedaan

NAD

Dit kamp werd in 1939 1940 gebouwd als onderkomen van de Nederlandse Arbeids Dienst. Het was een door de rijksoverheid gecreëerde mogelijkheid van werkverschaffing voor mannen tussen 17 en 23 jaar.

Op het kamp Endepoel was plaats voor 120 arbeiders. Er waren 12 barakken.

Het kamp is gebruikt tot midden 1944. Daarna hebben er Duitse soldaten onderdak gevonden tot de bevrijding op 16 oktober 1944 en later vonden de geallieerden er ook nog onderdak tot begin 1945.

Daarna werd het kamp gebruikt om teruggekeerde Venrayse evacuees onder te brengen en sommige barakken werden verplaatst om dienst te doen als school of ziekenhuis.

We zijn bezig om samen met Schutterij ’t Zandakker; Nika Actief; Toeristisch platvorm Venray; Archeologische Werkgroep Venray en Gemeente Bossen Venray , de plek waar het kamp heeft gestaan, aan de vergetelheid te ontrukken. Hoe? Misschien door informatieborden, speciale wandelroutes en het markeren van de oude fundamenten. Is under construction zogezegd.

NAD 412 Endepoel

Herdenking 75 jaar vrijheid Merselo

In heel Merselo hingen op 13 oktober de vlaggen uit: bij de Molen was de herdenking van 75 jaar vrijheid. Merselo is op 16 oktober 1944 bevrijd door de Britten.

Om 11.00 u. begon de herdenking met een welkomstwoord van veteraan Hans Steenhuis waarna , in het aanblik van de molen, de Nederlandse vlag halfstok werd gehesen.

Het programma vervolgde zich met een toespraak van burgemeester Hans Gilissen. Op dat moment vielen er een paar druppels regen die de burgemeester toeschreef aan Frans Michels die vanuit de hemel enkele traantjes liet.

Na de toespraak van dorpsraadvoorzitter John van Dijck en een gedicht van 2 basisschoolleerlingen werd de krans gelegd door de burgemeester en Nellie Arts waarbij stil gestaan werd bij de 11 overleden oorlogsslachtoffers uit Merselo.

Frans Michels die op 22 jarige leeftijd voor 85 onderduikers zorgde, al die Britten die hun thuis verlieten om mensen die zij niet kenden, met gevaar voor eigen leven te gaan helpen.

We kennen die verhalen allemaal maar nu genoemd komen de verhalen weer extra binnen.

Fanfare St. Oda zorgde voor de muzikale begeleiding en tijdens het Wilhelmus werd de vlag gehesen.

Na afloop van het officiële gedeelte werd iedereen, langs de krans lopend, doorgeleid naar het evenemententerrein.Er werd een dorpsbrunch verzorgd met witte bonensoep, kaantjes, balkenbrei en bloedworst. Het was er gezellig en het koor “’t Zonnelied” zorgde voor een muzikaal intermezzo.

Op het terrein waren allerlei activiteiten. O.a. kon met een oorlogsjeep een rondrit door het dorp gemaakt worden. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt.De jongeren van de Scouting uit Venray bouwden een Engelse wip en roosterden marshmallows met kinderen.In de tent gaven fanfare St. Oda en de drumband nog een concert, onderbroken door oorlogsverhalen, verteld door Huub Creemers. Merselo kan terugzien op een zonnige en geslaagde dag met dank aan alle vrijwilligers die zich hiervoor ingezet hebben.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close